Toen & nu

Wie was eigenlijk Kobus Kuch?

beestenmarkt vroeger

Geschiedenis van het pand

De hoek van de Beestenmarkt, nu Kobus Kuch, is lang een kroegje geweest waar handelaren van de beestenmarkt hun verkoop bezegelden en dat al dan niet bevestigden met een kopje koffie, of nog liever, een borreltje. Toen het afgelopen was met de beestenmarkt heette het plein nog steeds Beestenmarkt en het kroegje werd een ijssalon.

Waarom café Kobus Kuch, café Kobus Kuch heet

Tot het in 1988 weer terug kwam in zijn huidige functie: café. Joost, samen met zijn vrouw Ushi toen eigenaar van het café, werd ook wel liefkozend door zijn moeder Kobus genoemd. Later veranderde deze bijnaam naar Kobus Kuch. Dus toen deze ‘Kobus’ de deuren van zijn café opende was de naam Café Kobus Kuch geboren. In 1992 is de oude sigarenzaak, van oma Koot, in het pandje op de Burgwal bij het café getrokken. De sigarenzaak heette ‘De Eenhoorn’, maar iedereen noemde het gewoon ‘Koot’! De Eenhoorn is nu nog terug te vinden in het glas in lood boven de oorspronkelijke ingang en het originele uithangbord hangt sinds een paar jaar weer buiten op zijn originele plek aan de gevel. En deze ruimte noemen we nog steeds liefkozend 'oma'.

De eerste eigenaar van Kobus Kuch was gelukkig zo eigenwijs om bij mooi weer ook een paar tafels op de parkeerplaatsen op het plein te zetten. Dit was het startschot voor de Beestenmarkt om uit te groeien tot het bruisende horecaplein wat het nu is. Volgens sommigen zelfs het mooiste horecaplein van Nederland...

De Eenhoorn

Sullige soldaat uit Burgerbrug

Kobus Kuch was een wat sullige soldaat uit Burgerbrug (rijmt op Kuch), die er prat op ging paraat te staan voor het vaderland. In 1939 schreef Noiret het lied “Kobus Kuch”, wat erg populair was in die tijd. Naar aanleiding van dit lied werden verschillende ansichten gedrukt, die de soldaten aan het front naar huis konden versturen. Deze ansichtkaarten, liedjes en andere afbeeldingen van Kobus Kuch hangen her en der verspreid in ons café.

Leuk weetje: Eén van zo een originele kaart is afgebeeld op onze terrastafels!